Hörsel för barn – hur vet vi?

Att ett barns hörsel hjälper den att utveckla förståndet. Man talar ofta om känslor genom att höra och att den hjälper till att utveckla kommunikationssätten. Man kan säga att ca två promille får farliga hörselproblem under första året. Man kan ofta ta bort eller reducera hörselnedsättningarna bara man gör det i tid och åtgärdar beroende på vad det är för fel. 

Bebis hör med öronen för att lära sig saker

Man brukar efter födseln av barn informera om att bebisen kan göra test för hörseln. Bebisen får en öronpropp med ljud i som kan mätas genom att reaktioner visar sig. Barnavårdscentralen har också hörseltest man kan göra för att i tid få reda på ev. problem med att höra. Man brukar gå till barnavårdscentral när bebisen är ca sex månader och då ska barnmorskan kontrollera hur man hör genom dialog med föräldrarna och övningar med bebisen. På så sätt säkerställer man förhoppningsvis att bebisen inte har hörselskador. Fler hörselkontroller gör när barnet är ca 18 månader.

Vad är det egentligen bebisen hör?

Ett barn brukar man säga hör ok redan vid födseln. Sen utvecklas förmågan att kunna höra till en ordentlig hörsel redan efter en månad. Men att förstå ljuden tar mycket längre tid.

Första tiden lyssnar bebisen på ljud och allt som är av intresse. Tex så har mamman och pappsen röst en bra inverkan på barnet som känner sig tryggt av rösterna. Så klart som för vuxna så reagerar bebis fysiskt vid ovanliga eller speciellt höga ljud.

Bebis hörsel enkelt förklarat

Ljudet går i etterörat till hölrsengånågen och sen till trumhinnan. Ljudet är vågor som får trumhinnan att röra på sig. De sk. vibrationerna transfereras via hörselbenen till snäckan som har hår, dessa stimuleras av ljudvågorna. Håren gör signaler i hörselnerven som kan man säga talar med hjärnans hörselcentrum.

Bebis utvecklar din hörsel

I början reagerar barn främst på välbekanta ljud samt rycker till vid plötsliga och höga ljud. Först vid ungefär tre månaders ålder har tinningloben, som är involverad i hörsel, lukt och språk, blivit mer mottaglig för yttre ljud. Nu kan barnet mer aktivt börja prata med dig genom joller eller andra ljud. Ofta tittar bebis också på dig när det hör din röst. Bebis i denna ålder är ofta överstimulerade, vilket gör att bebis inte kan hålla koncentrationen upp speciellt längre för att lyssna när du pratar. Blir därför inte orolig för barnets hörsel om barnet vänder bort blicken eller tappar intresset efter en stund.

Vid fem månaders ålder kan barn oftast lokalisera ljudkällor och avgöra var ljud kommer ifrån. Du märker säkert hur bebisen tittar eller vänder sig mot ljudkällan. Ofta kan bebisar i denna ålder även känna igen och reagera på sitt eget namn.

Hörselskada hos bebisenbarn och hörsel

Hörselskador kan uppstå vid sjukperioder genom arv osv mm.

Så fort man misstänker något kring bebisen hörsel ska man till barnavårdscentralen och kontrollera. Sen kan man få remiss och komma till specialinrättningar för vidare kontroller… Landstinget är den myndighet som hjälper föräldrarna och bebis med olika hjälpmedel och annan bra information.

Var inte orolig det är sällsynt med hörselskador. Har det varit komplikationer eller om bebisen haft infektioner vid födseln ska man vara extra misstänksam för hörselskador. Ärftlighet med dåliga gener kan orsaka problem det med.

Checklista:

-gör en liten smäll bredvid bebisen då ska den reagera. Ålder ca 0-4 månader.

-över den åldern och till ca 7 månader bör bebisen följa olika ljud, kolla synen hänger med och andra reaktioner

-7-10 mån då är det bra med reaktion av att tala till bebisen. Vanliga ljud ska barnet känna igen och reagera. Tex ringklocka.

-över denna ålder brukar bebisen kunna visa med armar och händer utifrån ljud.