Hörseltest 2, 3, 4, 5 åring

Ca 3 av 1000 barn har en från födseln hörselnedsättning och hälften till hör en grupp som är riskbenägen. Hörseltest 2, 3, 4, 5 åring är mycket betydelsefullt för att ev. hitta barn med hörselskador.

Varför hörseltest i denna ålder?

Det är helt enkelt i denna ålder man kan hitta ev. hörselskador och tiden för detta har har bl a att göra med att barnet är så pass utvecklat att det går att göra hörseltestet på ett tillförlitligt sätt. Barnet kommer såsmåningom börja i skolan och man vill inte riskera att barnet kan få stora psykiska destruktiva påverkningar pga en ev. hörselskada. Det skulle inte var schysst och det är därför man rekommenderar att detta hörseltest görs vid dessa ålderstidpunkter.

Ytterligare aspekter till hörseltest

Vissa hörselskador kan gradvis öka för att sedan bli permanenta hörselskador och kan hända i vilken ålder som helst. Det är viktigt att man undersöker hörselskador vid dessa tidpunkter för att man kanske missat dem vid födseln av barnet och här ges en chans till att hitta ev. hörselskador och proaktiv motverka dem.

Statistik

Det är tyvärr ca 7 % av 2, 3, 4, 5 åringar som får försvårade hörselskador kring ledningsförmågan och andra hörselnedsättningar.

Hörselhjälpmedel och mer om vem som drabbas?

2 av  1000 i denna ålder har en skada i innerörat redan vid födseln och antalet har ökat till ca 6 1000 vid 16 års ålder. Och ca 5 % behöver hörapparater av olika slag.

horseltest 2, 3, 4, 5 aringar